Norway Chess 2021

Norway Chess

En amatørspillers opplevelse av turneringen

Norway Chess 2021 ble arrangert for 9. gang i perioden 10. – 17. september på Clarion Stavanger. 6 spillere i en dobbel berger med Armageddon som tiebreak etter hver doble runde for å sikre en vinner i alle oppgjørene. Som amatørspiller er det nok mye god sjakk man ikke registrerer, det som lettest fanger oppmerksomheten er f.eks. når noen går glipp av en åpenbar fin mulighet etc. Jeg prøver meg på et knippe stillinger som jeg syntes var inspirerende i turneringen. Forsøk gjerne å spille stillingene direkte i nettleseren. Selv om computeranalyser ofte viser et tydelig forventet resultat, oppdager man fort at det ikke er så enkelt å oppnå et forventet resultat uten analysehjelp 🙂 GM Aryan Tari gjorde en god turnering i hardt selskap, noen av partiene nedenfor viser at det plutselig kunne ha blitt et enda bedre sluttresultat.


Aryan Tari med hvit mot Richard Rapport fra runde 1. Etter 41… Ne7 tok hvit bonden på c7 med en gang, noe som førte til at den svarte kongen ble aktiv med påfølgende Kg5. Ville hvit ha kunnet kjempe om remis etter 42. Kg4? En fin oppgave (studie) hvis du ønsker å sette av tid til litt sjakk.


Helnorsk oppgjør i runde 2 mellom Magnus Carlsen med hvite brikker mot Aryan Tari. Etter det som kan se ut som flere overseelser fra hvit har vi følgende stilling med sort i trekket.


I runde 3 spilte Aryan Tari med hvite brikker mot Ian Nepomniachtchi. Stillingen oppsto etter at svart spilte 25… Qxb3. Remisen var kanskje klar noen trekk før selve diagramstillingen, men her forserte hvit remis i løpet av få trekk. Hva ville du ha spilt som hvit?

Slik ble partiet avsluttet:


Fremadstormende Alireza Firouzja møtte ungarske Richard Rapport i runde 4. I diagramstillingen har svart nettopp valgt å beskytte tårnet med kongen istedenfor med løperen. Dette var en stor feil av Firouzja, ser du hvordan trekket kan straffes?


I runde 5 var det duket for nok et oppgjør mellom Sergey Karjakin og Magnus Carlsen. Det er kanskje ikke noe poeng i å spille stillingen mot en computer på nett her, men forsøk gjerne. Bare det å sette seg inn i denne stillingen hvor Karjakin spiller 24. Rc6 virker brutalt, hva er det man ikke trenger å regne på for å gjøre trekket? Hatten må av for Karjakin her.


Runde 6 Magnus Carlsen – Alireza Firouzja. Men å tape denne stillingen da som svart, er ikke det unødvendig? Worst case er vel denne?

I diagramstillingen nedenfor spiller Firouzja 41… Kg6, greier du å finne noe som holder remis?


Sist men ikke minst kanskje turneringens mest gledelige resultat sett med norske øyne, Ian Nepomniachtchi – Aryan Tari 0 – 1. VM-utfordreren ønsket sannsynligvis å vinne som hvit mot betydelig lavere rangerte Tari etter break-even (dog med noen tapte ratingpoeng) i første runde. Spesielt etter 16… Bf6 synes jeg det så lovende ut for nordmannen. Nepomniachtchi fulgte opp med 17. Nc4 som Stockfish sier forverrer det hele, uten at det er åpenbart for meg. Forsøk gjerne å manøvrere partiet i svarts favør direkte i nettleseren:

Det så ut som en sleip felle, men hvit benyttet seg ikke av muligheten som oppsto etter 23. Rg1 Rf7 24. Kh1 Rxe4. Hvordan vil du fortsette som hvit?

Hvis du forsøkte 25. Bxg7 Rxg7 26. Rxg7+ Qxg7 27. Qxf5 så kom du kanskje i mål 🙂

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.